18.10.2022 Mitä lääkärin pitäisi tehdä - ja mitä hän tekee

Olen ollut terveyskeskuslääkäri vuodesta 1999. Kun tulen työhuoneeseeni, näen tutkimuspöydän, jossa paperilakana on vedetty vain selkänojan yli. Vastaanotolla käynyt oivaltaa heti, että ennen potilaan asettumista tutkimuspöydälle jonkun pitäisi vetää paperilakana yli koko patjan. Kukaan ei oleta, että potilas tekisi sen itse, ja kun paikalla ei ole ketään muuta, ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että sen tekee lääkäri.

Terveysasemalla käytetyt lasiampullat kuuluu laittaa erilliseen roska-astiaan kuin muut roskat. Mutta se ei kuulu kenenkään toimenkuvaan, joten ne vie lukitun lääkehuoneen erillisroskikseen - lääkäri. Lääkärillä ei kyllä ole huoneeseen avainta, joten hänen täytyy ensin etsiä avuksi sellainen hoitaja, jolla avain on. 

On päätetty, että käytettyihin instrumentteihin ei saa kukaan muu koskea niin perähuoneen liotusaltaaseen ne vie - lääkäri. 

Kun printteristä loppuu mustesuihkukasetti ja printteristä paperi niin että työ voisi jatkua uuden hakee - lääkäri.

Jätepaperit, joissa on potilaan nimi tai henkilötunnus, kuuluu viedä kanslian tietosuojajäteastiaan ja sen saa tehdä vain papereita käsitellyt - lääkäri. 

HS 16.10  ja aikaisemminkin on julkaissut kirjoituksia,  joissa korostetaan, että lääkärin pitäisi voida keskittyä lääkärin töihin. Yllä on mainittu vain muutamia esimerkkejä lukemattomista pikkuhommista, jotka ovat jääneet lääkärin tehtäväksi ja jotka hän nykyisin tekee ja joutuu tekemään, koska hänen omien töidensä eteneminen on niistä riippuvaista. 

Mainittujen esimerkkien ei ole tarkoitus loukata terveyskeskuksen laitoshuoltajia eikä muitakaan ammattiryhmiä, joita ilman työskentelystä ei tulisi yhtään mitään. Minulle on vain kerrottu, että heidän toimenkuvansa ja työmääränsä on tarkoin mitoitettu ja määritelty ja siihen kuuluun käytetyn suojapaperin poistaminen, mutta ei uuden vetämistä tilalle. Siihen joutuvat lääkärit tyytymään. Sama pätee varmaan kaikkiin muihinkin pikkuhommiin, jotka sitten jäävät ”jonkun” tehtäväksi. ”Jossain” on näin päätetty, eikä lääkäreiltä ole muistettu tai välitetty kysyä. Mutta jonkun työajasta se on pois.

Lääkäri ei kaipaa eikä tarvitse erillistä palvelijaa, mutta on paljon pikku hommia, joiden ollessa tehtynä lääkärin työ sujuu huomattavasti jouheammin. Siksi terveysasemallakin pitäisi jollakulla olla kokonaisvastuu huolehtia siitä, että kunkin työn tekee se, jolla on työhön tarkoituksenmukaisin koulutus ilman, että prosessiin jää katveita. 

Julkaistu HS mielipide 27.12.2022

Edellinen
Edellinen

21.10.2022 HUSin lisärahoitusvaatimuksille pitää näyttää punaista valoa

Seuraava
Seuraava

11.10.2022 Uskaltaako Lohja kehittää Tytyrin kaivosta?